Luke 8 – Lasses julekalender 19 – Anabole

Luke 8 – Lasses julekalender 19 – Anabole

 

Det er nå på tide å roe ned med en julekalender luke om skøyter og idrett.

Men også den kan det bli debatt av. Jeg skrev i sin tid romanen Trylleringenom kommersialisering i idretten. Og det har gått fra vondt til verre med kommers. Dessuten fordyret utstyr som utelukker mange. I tillegg har doping blitt et mer alvorlig problem.

Gjennom en lang skøytekarriere fra 1954 til 1974 tenkte vi skøytegutta lite over om andre dopet seg. Jeg tror ingen norske gjorde det. Senere har jeg innsett at dette var naivt. Ikke bare var det store nasjoner som Sovjet og USA som systematisk dopet sine utøvere, men flere andre kan man i ettertankens lys mistenke, spesielt de som hadde kontakt med proff sykling.

Holdning betyr mye. I Norden var og er doping svært negativt, mens i Syd-Europa, USA og Russland er det mer som å kjøre litt fort med bil: det er ok bare man ikke blir tatt. Idrett er storpolitikk, og dop blir derfor storpolitikk. Russland og Finnland har vært spesielt ille ute de siste årene.

Men vi har hatt litt snusk hjemme også med astmamedisiner, steroid leppestift og flere norske skiløpere med betenkelig høye blodverdier (hemoglobin).

 

Det er ikke bare i toppidretten at oppbyggende og aktivitetsfremmende dop er et problem. Treningsstudioer og kroppsbygging, all med kroppsfiksering ligger ikke på dop latsiden. Norge er et av de få land der anabole steroider er forbudt for alle (bortsett fra i medisinsk terapi). Politiet og tollvesenet sier at beslaget av anaboler øker.

 

Som de fleste vet har vi to helt forskjellige idretts-dop. Det ene er blodstimulerende midler(EPO, Erytropoetin, transfusjon av eget blod, høydehus). Det andre er anabole steroider og androgener, altså Testosteron liknende stoffer. Testosteron er det mannlige kjønnshormon for muskler og sex, men også det hormon som i mindre doser stimulerer kvinners seksualdrift og muskelkraft. Kjønnene er ikke biologisk like selv om kulturen vil ha oss likeverdige.

 

Prestasjonsevnen øker med flere prosent når toppidrettsutøvere doper seg «riktig» med steroider eller blodstimulering. Det vil som regel bety mange plasser på resultatlistene. Men hvor lenge henger effekten i? Det viser seg at muskeloppbygging og antakelig mye annet henger lenge i, muligens for alltid, i den forstand at man får større effekt av trening også mange år etter avsluttet dopbruk. Det skaper et etisk og juridisk nesten uløselig dilemma. Hva er fair play? Foreløpig er det 2 års utestengelse for dop som gjelder i toppidretten.

 

De psykiske bivirkningerav anabole snakkes det lite om, men de er store. Seksualdriften går først opp og deretter ned. Aggresjonen øker, alle blir litt ADHD. Kombinert med økt muskelkraft og sex lyst kan det føre skikkelig galt avsted. Ved dagen derpå er det tid for depresjon og å lege konsekvensene av oppspilte handlinger.

 

Framtiden?Medisinsk genmanipulasjon og behandling (CRISPR-metoder) byr på mange positive muligheter, men også mye misbruks fare. Dette ligger i startgropen. Om få år kan du kode inn gener som gjør at kroppen produserer 20% mer testosteron, helt «naturlig».

Hva gjøres?Mye holdningskampanje er mot dop, men biter det på en som vil vinne for enhver pris? WADA har problemer og Tokyo OL snart vil ikke betale for dop-kontroll.

 

Oslo Universitetssykehus har et kompetansesenter som forsker og informerer om steroider: Steroidprosjektet.De reiser rundt med foredrag, sammen med en tidligere dop-misbruker Michal: www.tsb.no, steroider@ous-hf.no, tel. 46959791, 80050200 (doping telefonen).

Lasse 2019

 

Dikt:

 

Hvor blir det av gutta?

Bente pleier min bestefar

Lise er lærer for min sønn

Selv for selvmord: bare jentenett

Hvor ble det av gutta?

Jo, de spiller Intendo wargames

sitter i sofaen og kriger

de faller og fighter i Syria

for og imot IS eller Tyrkia

selv Satan og Gud fortoner seg

mer og mer feminine

så, hvor ble det av gutta?

 

De sparker ballen hardere

og de løper fortere

de kruser kjekt bak rattet

til Kari politi står klar

med pekefinger kamera og prikker

Hva er det med disse gutta?

vis dem skriften på veggen

gnag og elt dem til myke menn

eller …

 

**

Dere,

min kropps milliarder elementer

som hever meg opp til ånd

i et sekund av den store stillhet

ta mot

min takk for å kunne tenke.

 

I mitt indres univers

ekspanderer alt til uendelig

etter min fødsels big bang.

Så, dere milliarder mine

ta mot min takk

for at jeg er og er meg.

 

TAKK …

Maleriene under er varianter av skøyte-malerier: dels på rekved, dels på lerret mens hovedbildet er brent dekorasjon på en glass skål. Fra konkurranse til kultur … håper jeg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top