Luke 6 – Lasses julekalender 19 – Kattetanker om å ha hund

Luke 6 – Lasses julekalender 19 – Kattetanker om å ha hund

 Jeg har gruet meg til å skrive ned meninger om relasjonen dyr og menneske, spesielt nyttedyr-menneske og kjæledyr-menneske.

La meg starte med kjæledyrene.

Vi er indoktrinert til å tenke at det gir empati og varme å ha omsorg for et kjæledyr. Barn bør vokse opp med hund eller katt, heter det. Jeg skjønner tankegangen og jeg har kjent varmen ved å stryke over en pels eller klø katten bak øret. Eller jakthunden som jager sitt bytte og vi deler stolt erobringen sammen.

Men … og her kommer mitt men … vi vet også at de verste sadister i historien har vært glade i sin hund eller katt. Og dyr lager intuitivt en rangordning. Selv den snilleste av oss kommer i en herre-tjener rolle. Dessuten, ingen steder er det fremdeles så mye rasisme som hva gjelder kjæledyr. Det konkurreres på rase, gener, snutelengde og pels.

Da er det ikke like lett å omstille at for dyret menneske er alle likeverdige. Snytelengde, hudfarge eller pels betyr da ingenting!

Dessuten, er herre-tjener rollen udelt positivt som en øvelse i relasjonsbygging mennesker imellom? Mine ansatte blir som mine hunder. Men man kan innvende den andre veien, at mange blir som «en slave» av sine kjæledyr. For det er mye forpliktelse, mye ansvar, og de fleste vil det beste for sine dyr. Det samme kan gjelde for sine ansatte.

Uansett, jeg føler at noe skurrer her, selv om mye kan være godt.

For å si det slik … noen bites av bikkjer selv om de er snille mot sin herre. Hunder har til stadighet glefset etter leggene mine når jeg jogger i Frognerparken, oftest til eierens bemerkning at … den pleier å være så snill, så.

Generelt sagt, det gjelder å stryke med hårene og ikke mot. Dette til ettertanke. Våre kjæledyr i vesten får snart den samme service og behandling som oss, med dyrehotell og sykehus. Ressursene vi bruker på kjæledyr kan mette hele den sultne del av menneskeheten. Dette til ny ettertanke.

 

Hva med våre nyttedyr?

Vi dreper dem og spiser dem. Biomassen av kylling overgår alle andre fuglearter tilsammen. Min datter jobber i Dyrevernalliansen. De merker kjøttprodukter for humant dyrehold. Og de synes bøndene får tåle litt ulv. Men de får så hatten passer av vegetarianere og dets like. Ser man darwinistisk på det så har nyttedyrene en enorm suksess takket være mennesket, målt i biomasse. Deres lykke lar seg likevel vanskelig måle, men man aner at det her er et stort forbedrings potensial, som i naturen forøvrig.

Hvordan det enn er, vi er og blir et kjøttetende rovdyr, med litt frukt og grønt til dessert. Kanskje redningen blir kunstig laget kjøtt og dyreprodukter uten å gå omveien om det biologiske dyr? Eller blir dette den biologiske død for nyttedyrene, sett Darwinistisk. For å si det mer poetisk, så er sauens salmesang … ikke slutt å spis meg.

Jeg må avslutte her, og siterer Bob Dylan: It’s a hard rain that’s gonna fall.

Lasse 2019

 

 

Diktet under springer ut av et personlig kjennskap til flere «umulige» personer – men har noen sett tilværelsen med empati fra deres side? Tenkte jeg, så ble det poesi …

Det er også lest med musikk (Asle) på video, kan sees på Kunst i Motstrømpå Facebook.

 

Dette diktet trenger en upoetisk innledning.

Det tar utgangspunkt i mennesker og skjebner jeg har møtt.

1 – En krokete innrøkt kjerring på sykehjem. Helt tydelig har hun vært et hespetre gjennom livet, så nå er det ingen som besøker henne.

2 – En stress-Ulf og bilglad type som heller steller med bilen enn kona og barna. Til slutt kjører ha rundt og rundt raskere og raskere, men ingen er med på ferden.

3 – Så er det pappaen der ungene vokste for fort opp og han innser for sent at gleden som småbarnspappa glapp. Han var fraværende, nå vil han ta igjen og være nærværende, men barna har nok med eget liv og egne venner.

4 – Den småkorrupte advokaten, med sure ord og sur pipe. For mye triksing og for mye alkohol, så kona og barn skygger banen. Tilslutt satt han ensom, og da han døde ble det «lukket bisettelse» for å avskjære uvenner fra den siste spytting.

5 – Hentet fra en reportasje der en voksen sønn lette etter sitt opphav og far. Det lå gammelt misbruk mellom ordene. Ingen visste hvor faren var begravet, var den ukjente fars grav, men sønnen søkte forklaring og mulig forsoning.

Alle trenger kjærlighet

særlig de som ikke

fortjener det.

Hun sitter på en plaststol

til det skjærer seg sår

i lårene

stumper røyken

hoster litt og ler

 

Alle trenger kjærlighet

særlig de som ikke

fortjener det.

Han kjører og kjører

en bil fra A til B

ja hele alfabetet

rundt og rundt

det har blitt 

hans lidenskap

 

Alle trenger kjærlighet

særlig de som ikke

fortjener det.

Han ligger i sin seng

og ser på klistrestjernene

i taket

Det er lenge siden 

barneøyne så

lenge siden naken nærhet

den gang, han ville ikke se

 

Alle trenger kjærlighet

særlig de som ikke

fortjener det.

Han var nok en lurendreier

det sies, et skikkelig pakk

med pipe og paragrafer.

Han sølte bort andres penger

satt ensom i stolen og drakk

men … alle trenger kjærlighet

… til slutt … særlig de som ikke

fortjener det

Husk det …

 

Han søker sin far

som er uten en grav

med et minne forstenet

Han vet hvem han var

Det er et vanskelig svar

med forsoning og hat forenet

men …

alle trenger kjærlighet

særlig de som ikke

fortjener det.

 

Malerier:

Jeg tar med en serie der dyr i det minste spiller en viktig rolle, bortsett fra et.

  • Fast fisk … (hovedbilde)
  • Askepott igjen og hestens store rolle, ikke bare en prins.
  • Fiskebåten – der nyttefisk er hardfør næring

 

Men i tillegg har jeg med et bilde av tre kruseduller. Det symboliserer en vakker gammel historie der to kjente malere Apelles og Protegenes konkurrerte om å tegne den perfekte strek. En slik tevling kan man ikke sette en strek over!

1 thought on “Luke 6 – Lasses julekalender 19 – Kattetanker om å ha hund”

  1. Takk Lasse, takk for tanker til ettertanke. Takk for diktet og ikke minst bakhistorien – det er ikke lett å gi kjærlighet til en som ikke fortjener det – stå midt i det. Og alle har kanskje et snev av en som ikke fortjener det…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top