Luke 3 – Lasses julekalender desember 2019 – Opprør.

Introduksjon til min julekalender desember 2019 – Lasse

Min hensikt er at disse kalenderbladene både skal røre og opprøre, være en motstrøm … så spørs det hva jeg får til …

Den første julekalender for salg ble utgitt i Tyskland i 1902, og i Norge var kvinneforeninger først ute med en trykt kalender i 1947. Vi er mange med personlige minner om både å åpne og å lage julekalendre. Jeg har vært gjennom alle stadier, både småpakker og store monstre med innholdsrike luker. I den mest romantiske perioden kjøpte jeg parfyme kalendre.

Men de siste årene har kalenderen krøpet inn i min Mac og internett og digitalisert seg.

I fjor tenkte jeg også at det fikk være siste runde med en julekalender. For det er mye arbeid, og hvem bryr seg? Men året går og jeg tenker, dette har blitt en slags tradisjon …

Men jeg vil gjøre det enklere i år: en tekst, dikt og maleri. Gjenbruk er også mulig. Det har dessuten hendt mye i 2019; derfor er det fristende å klore med kommentarklørne … 

Rent teknisk er min julekalender på www.efskind.com, dessuten link til Kunst i motstrøm på Facebook. Det annonseres direkte som en link på mail til de jeg har via MadMimi.

O tempora, o mores … disse datatider, hadde det ikke vært mer sjarmerende med en liten trykksak i vinduet ved siden av julestjernen?

Lasse desember 2019

 Ps/ mail om julekalender går til noen nye – om dere ikke ønsker fler eller har kommentarer + eller – så send til lasseefskind@icloud.com

 

Luke 3 – Lasses julekalender desember 2019 – Opprør.

 Opprør henger sammen med sosiale ulikheter og diskriminering. Vi som folkemeningeni Norge har en tendens til å støtte opprør ute og samtidig bortforklare de som er på hjemmebane.

Syria, Hong Kong, Chile og Frankrikeer fire pågående eksempler. Den «Nordafrikanske våren» er et eksempel litt tilbake i tid. Eksempler på hjemlige opprør er motstander mot sammenslåinger og nedleggelser. Du finner selv nok av eksempler.

Hvorfor denne store forskjellen i reaksjon mellom ute og hjemme?

Vi er offer for media som fokuserer på dramatikken, spesielt hvor brutalt eller mykt et opprør takles. Men analysen av hva som ligger bak blir som regel overforenklet, annet enn i debattprogrammer som få ser. Opprør kan være svært høyre populistiske og legge grunnlaget for militærstyre. De er slett ikke alltid en «folkevilje» eller «grasrota». Syria er et kontroversielt eksempel. Hong Kong er et annet kontroversielt eksempel, der de marsjerer gjennom gatene med amerikanske flagg.

Og skal vi alltid støtte «folkeviljen» i betydning en flertalls stemning eller bølge? Hitler kom til makt på den måten.

Det er mange svar på sosial uro og mange årsaker. Ekstremisme griper fort om seg. Å se bak det åpenbare og støtte de krefter som samsvarer med egen overbevisning – det må være den rette og den vanskelige vei.

I det minste kan du huske på å dra i konklusjons-bremsen neste gang du ser et fargerikt opprør på TV. Det er ikke et teater der du skal gi terningkast for dramatikken!

Lasse 2019

 

Dikt:

 

Født i krig er jeg

kanskje i forventning av fred

Mine første minner er frykt

er smug og skygger

er en for stille stillhet

men også mors trygge rygg

 

Vi ville velferdsstaten

ville et godt liv

ville bryte stillheten.

 

Nå er våre såkorn alle sådd

Ser du om de gror?

Og hva er grøden?

 

Jeg tar med et av mine dikt fra i fjor:

 

Plutselig

 

Plutselig skjønner jeg

vi er på gal side

støtter feil part

i det store spillet

 

Plutselig skjønner jeg

vi ruster opp

våre våpen

og i vårt indre

 

Plutselig skjønner jeg

at både du og jeg

er manipulerte

eier ikke våre meninger

 

Plutselig skjønner jeg

at vi trenger mot

trenger motkraft

får motbør

Maleriene under er kontraster, både i form og innhold. Det første kaller jeg Poppkonsert i Helvete. Det andre er fra juleaftenfilmen Askepott der hun til slutt rir med prinsen inn i den evige lykke. Begge deler kan reflekteres i forhold til opprør, tenk etter …

2 thoughts on “Luke 3 – Lasses julekalender desember 2019 – Opprør.”

  1. Avatar

    Lasse,
    mange spennende refleksjoner om opprør.
    Det som opprører meg mest er pressens makt på alle oss idag.
    Her behøves det en bevisstgjøring.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top