Luke 2 – julekalender 2019 – Lasse – Norsk statssjåvinisme

Introduksjon til min julekalender desember 2019 – Lasse

Min hensikt er at disse kalenderbladene både skal røre og opprøre, være en motstrøm … så spørs det hva jeg får til …

Den første julekalender for salg ble utgitt i Tyskland i 1902, og i Norge var kvinneforeninger først ute med en trykt kalender i 1947. Vi er mange med personlige minner om både å åpne og å lage julekalendre. Jeg har vært gjennom alle stadier, både småpakker og store monstre med innholdsrike luker. I den mest romantiske perioden kjøpte jeg parfyme kalendre.

Men de siste årene har kalenderen krøpet inn i min Mac og internett og digitalisert seg.

I fjor tenkte jeg også at det fikk være siste runde med en julekalender. For det er mye arbeid, og hvem bryr seg? Men året går og jeg tenker, dette har blitt en slags tradisjon …

Men jeg vil gjøre det enklere i år: en tekst, dikt og maleri. Gjenbruk er også mulig. Det har dessuten hendt mye i 2019; derfor er det fristende å klore med kommentarklørne … 

Rent teknisk er min julekalender på www.efskind.com, dessuten link til Kunst i motstrømpå Facebook. Det annonseres direkte som en link på mail til de jeg har via MadMimi.

O tempora, o mores … disse datatider, hadde det ikke vært mer sjarmerende med en liten trykksak i vinduet ved siden av julestjernen?

Lasse desember 2019

Ps/ mail om julekalender går til noen nye – om dere ikke ønsker fler eller har kommentarer + eller – så send til lasseefskind@icloud.com

Luke 2 – julekalender 2019 – Lasse – Norsk statssjåvinisme

Vi er stolte av vår velferdsstat, demokrati, ytringsfrihet og respekt for menneskerettigheter. Men hva med nisselua? Vi er sikre, ja bedrevitende i vår sak, og mener at de fleste nasjoner der ute vil etter hvert forstå at vårt system er best. Vi sosial-misjonerer.

Jeg har reist gjennom mange land og blitt stadig mindre overbevist om at vi har svaret for andre; både hva gjelder systemer, kultur og mellommenneskelige relasjoner. Det er en fargerik klode, og det skal vi være glade for.

La meg ta to av våre stas-begreper, et av gangen.

Menneskerettigheter.Den viktigste menneskerett er at man ikke sulter, kan få utdanning og arbeid. Slik sett har Kina, Russland og endel afrikanske land vært de som har bidratt mest de siste hundre år. Norge henger dessuten ennå med den gamle koloni rikmannsklubben, investerer oljepenger og hover inn profitt fra fjern og nær. Jeg blir flau når Erna skal belære verden om menneskeretter. Jeg er enig i hennes ord, men det blir bare et perspektiv.

Hva med demokrati?I både Kina og Russland, våre to hat-land, oppdaget jeg at enkeltmennesket og bedrifter har mye større handlingsrom og frihet enn i Norge, bare man ikke blander seg inn i storpolitikken. Hos oss er det fartsdumper over alt og over-regulering. Vi må søke kommunen for å hogge et tre i egen hage. I USA må man i praksis være milliardær for å stille til valg og kapitalen kontrollerer de viktige media. Halve befolkningen ser ingen hensikt i å delta i valg. Eller hva med demokrati og menneskeretter hos vår gode allierte og våpenbror Saudi-Arabia? I Kina har man ganske riktig bare et parti, men det har 80 millioner partimedlemmer som helt sikker bringer folkemening oppover til makt vel så effektivt som i de feste andre land.

Misforstå meg rett … jeg er ikke enig eller forsvarer alt i noen av de nevnte landene. Men jeg er forsiktig med å stille meg til doms, spesielt når vi ser tilbake på historien. Og jeg har lagt bort nisselua. Jeg er ingen katastrofe-tenker. Likevel er jeg langt fra passiv, og støtter de bevegelser som vil den vei jeg mener er best. Det er min rett og plikt.

Lasse

Dikt:

Det er få tanker som kan repeteres

om og om igjen uten å slites

… men … omtanken kan

**

Framtiden

finner du i dagens mindretall

så vær ikke en av disse flertallsfrikerne

alltid i takt med tiden

og i utakt med framtiden.

Men hvilket mindretall?

Hei sveis … ingen vet …

da hadde det vært for lett!

**

 

dikt på engelsk

There is no ghost

in the machine of mine

When it stops, it’s all done

and that’s fine.

*

It’s a tiny edge

between good and evil

between cruel and kind

Like a surgical blade

it cuts my sole and mind

But the blade holders’ hand, I know

is like flowers leaves and roots

that take its force from

high above and deep below.

Malerier under: Joker, deretter tegning skelettdans.

 

1 thought on “Luke 2 – julekalender 2019 – Lasse – Norsk statssjåvinisme”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top