Luke 14 – Lasses julekalender 19 – Overvåking og moderne teknologi.

Luke 14 – Lasses julekalender 19 – Overvåking og moderne teknologi.

 

Vi kjenner alle til diverse overvåking avsløringer. Mange av oss litt eldre hadde «mappe» hos e-tjenesten. Selv om det er lovet bot og bedring, vet alle at det bare har blitt verre, til man nå har gitt opp. For det er elektroniske spor over alt av alle. Internett bruker deg, som du bruker dem. Storebror ser deg, Orwell er for lengst passert. Det holder ikke å slå av mobilen, du må ta ut batteriet for ikke å bli «sett». Såkalt «kunstig intelligens» og deres algoritmer gjør det stadig lettere å ha oversikt over mange personer og mye data. Så man ikke lett gjemme seg i mengden heller. På Stortinget regner de med at toalettet er det eneste rom uten avlytting, men de er ikke sikre.

 

Samtidig har vi mye glede av disse systemene. Hvem vil være uten sin mobil eller ikke være på nett! Når betalte du sist med penger? Og hvem vil ikke være på Facebook, Twitter, SnapChat eller liknende? Helsedata på nett redder liv. Alle demonstrasjoner og folkeopprør i dag er avhengig av diverse apper og nettbeskjeder. Det er en digital krig mellom dem og myndigheter, samtidig med tåregass og brannbomber i det ytre rom.

Det er en annen type digital krig mellom skjulte penger i skatteparadiser og stater eller hackere som forsøker å avsløre. Slik sett heier vi fleste på Snowden og hans like.

 

Mange ønsker overvåking for hindre kriminalitet og terror. Så får det ikke hjelpe at myndigheter og andre «ser». Jeg ønsker også å bli sett, enten ved det jeg skriver eller maler, eller kontakt med andre via blogger eller mail. Det er glidende og individuelle overganger mellom det positive og det negative. Ytringsfrihet, mobbing, religion ligger i snublende nærhet.

Mange vil mene at Kina og Russland overvåker sine (og oss) for sterkt og manipulerende, mens for regimene i Vest-Europa og USA er det ikke så farlig. Unnskyld meg, men det er en skremmende naiv tankemåte. Vindene kan fort snu.

Jeg er av dem som motstrølms mener at vi er alt for lovlydige. Juss og over-jeg har for hardt tak på våre liv. «Learn the rules, then break some» er ikke så dumt. Enhver lov forandring er først skjedd ved et brudd.

Følg din etiske 7.sans, men lag ikke din personlige Sharia.

Verden er i stadig raskere endring – vi er bare et tastetrykk fra framtiden!

Men ditt trykk teller …

Lasse 2019

 

Dikt

Det blir ikke lett

 

Nå må du roe deg ned

jada jeg ser hva som skjer

åpner aviser, internett, TV

tror du ikke jeg ser det

Ser mulighetenes smutthull

som musa i skapet

Men musefella er spent

så nå må du roe deg ned

det er lett å tape

 

Nå må vi ta oss sammen

sjekke den nyeste app

Virkelighetene vokser

snart smeller snipp og snapp

Snart er hjernen og online nett

koplet sammen til et fett

Vi må virkelig ta oss samme

jeg sier, det blir ikke let

 

Maleriet under er en kollage der både IS og vår frigjørende krig er framstilt …

Og noen tegninger der data dupliserer på en fascinerende måte. 

Og kilden i Provence tegning med fredsdue.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top