Luke 13 – Lasses julekalender 2019: Sjamaner og kvakksalvere

Luke 13 – Lasses julekalender 2019: Sjamaner og kvakksalvere

 

I disse spørsmål er ingen nøytrale, slett ikke en ateist som meg med forkjærlighet for vitenskapelige metoder. På den annen side har jeg som kunstner sans for det grensebrytende og provoserende, ikke minst det ur-folkelige.

Nå er vel prinsesse Martha Louiseturne Princess and the Shamansvært langt fra det ur-folkelige. Som vi gang på gang har måttet høre gjennom media har den amerikanske sjamanen Durek Verrettfått tak i prinsessen. Det må kalles et kupp. Nå kommer også hans bok ut bakveien med sine fargerike meninger og vitnesbyrd.

Mange er bestyrtet og gjennomskuende. Jeg også, men samtidig spør jeg om dette er annerledes enn Snåsamannen, enn samisk healing, åndeutdrivelse og religiøs helbredelse på Sørlandet, enn si alle slags Alternativ messer? For mange år siden publiserte jeg en spørreundersøkelse om folks tro på paramedisin. F.eks. viste det seg at en tredjedel trodde på djevleutdrivelse og omtrent halvparten på religiøs helbredelse. Det har neppe blitt bedre med tiden. Om vi liker det eller ikke så har folketroen på para-fenomener sterkere fotfeste enn den vanlige gudstro.

 

Utfra det Durekskriver på sin hjemmeside bedriver han en blanding av Mindfullnessog Jesusliknende forkynnelse av det glade budskap om kjærlighet. Dette er en godartet lære uten hat eller djevel, men full av merkverdig åndelighet. Riktignok berører han ømfintlige emner som kreft og foryngelse. Hvis det stemmer at han mener barn er skyld i sin egen kreft, så er det såpass på siden av all fornuft at det er ufarlig. Forklaringsmodellene hans med spiritisme og ubegrunnete påstander er velkjent, og ikke mer absurd enn grunnlaget i de fleste religioner. Så, fei først for egen dør.

Vi mennesker bygger de vakreste tankesystemer i vårt indre. De kan bevege seg i ulike retning, både til vitenskap eller religion. Slik har det alltid vært og vil bli. Men det er ikke tvil om at den terapeutiske virkningen av paramedisin, inkludert sjamaner, kan være positiv, uansett synet på underliggende årsaker. Kvakksalverloven kom i sin tid for å beskytte en autoritær skolemedisin som selv hadde mye tvilsom metode i seg. Loven er i dag stort sett sovende, og jeg tviler på nytten av å vekke den. Folk må i stedet ta et opplyst egenansvar.

 

Jeg har også erfaring som lege i Afrika, nærmere bestemt fra et sykehus i Malawi. Den afrikanske befolkning har en sterk ånde-tro som knytter seg til folkemedisin. Her vil folkemedisin og spiritisme ha en større plass fordi vestlig medisin har mindre innpass eller for dårlig kvalitet.

Hva med å bruke prinsessetittelen i markedsføringen av sjamanen? Oppriktig talt, det interesserer meg ikke om det tærer på kongehusets renommé. Jeg har forsonet meg med den tabloide pressekultur. Å stå i rampelyset har minst to motsatte sider. En Skavlantegning traff poenget. Den viste noen som monterte en middelaldersk gapestokk på et torg. Hvorfor det? Spurte en. Svar: Jo, i tilfelle at nettet er nede.

Norge har blitt et media-justis samfunn der rettssikkerhet og rettsapparatet spiller en sekundær rolle. Det er selvsagt bra at misbruk og korrupsjon avsløres av pressen og av hackere, og jeg heier på WickyLeaksog Julian Assange. Men samtidig ser jeg at det tipper over og henger ut mennesker uten lov og dom, som Giskei Metoo kampanjen.

Vi bør ikke henge ut verken Martha Louiseller hennes sjaman. De er fargerike. Men jeg anbefaler folk å ha en sunn skepsis, og heller gå til fastlegen om hun/han er fornuftig.

Lasse 2019

Under: fra operasjon i Malawi, kunst-magisk kanskje men ingen sjamanisme …

Dikt:

 

… det er sitert før, men passer også her:

 

Makta løfter fram sin viten

og den gripes gladelig

av dem som tror de vet

dem vi kaller åndseliten.

 

Men å vite at

man ikke noe viktig vet

er gangbar sikker sannhet

i fra før, til nå, til evighet.

Likefullt det lages bud

det manes all slags djevel

allslags gud.

Gamle løgner går igjen

i dagens mørkemenn.

 

Bare lyset løfter opp vår verden

til et sansbart hele

Å være liv i tid og rom

å danse ut og sanse

er dypest sett den tro

vi alle dømmes til å dele.

 

**

to uferdige tanker i dikt:

 

Egentlig er jeg død

Egentlig vil jeg leve

men kanalene

til vår tid er kuttet

Likevel, det er

et hjertets internett

tråløst fra hånd til ånd

Det løfter meg

igjen inn i livet

 

@

 

Bak alle begrepers blåner

ser jeg min samlete eksistens

Jeg vil vokse meg fri

fra alle sanser til essens

Når jeg til slutt hviler

hodet mot altets væren, er jeg

verken i kropp, ord eller ånd

Likevel, litt av mitt liv

ledes videre som ren eksistens

… kanskje …

et håp med hav på alle kanter

 

Under først en torso-rekved … merkelig med dette at det blir kunstfølelse av amputert kropp kombinert med gammel ved?! Men slik er det – det andre bildet er en tegning etter et foto av et barn som ble operert i Malawi, skarpe kniver og ingen sjaman her. Derimot bildet med de dansende afrikanske damer er mer i magisk retning …

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top