Luke 10 – Lasses julekalender 2019: Trafikk og etikk

Luke 10 – Lasses julekalender 2019: Trafikk og etikk

 

Nesten hver gang jeg hører på trafikkmeldinger drar de til med en eller annen moralisering – kjør endelig forsiktig … ja veldig forsiktig, la helst bilen stå.Da får jeg piggene ut, ikke på dekkene men i sinnet. Det minner meg om et av min ungdoms åndelige traumer, nemlig programmet «Trafikk og musikk»på NRK. Programmet var helt motbydelig preget av alle slags pekefingre kombinert med hellighet og kirkemusikk. Det provoserte meg til å bryte grenser, også fartsgrensene. Jeg liker ikke «god moral».

 

Siden den gang har moraliseringen i Norge bare blitt verre, men på en smartere måte, og kombinert med all verdens overvåking og kunstig intelligens. Snart fratas vi rattet og styringen alle mann. Snart blir alt så trygt og riktig at vi kjeder oss til døde. Hvor er det blitt av Fugellis livsgnist, han som kombinerte tversoversløyfa med et vertikalt syn på det å leve?

 

Jeg sitter i bilen i kø hjem fra jobb. Det er desember-surt, det mørkner. Bilene beveger seg nesten ikke. Jeg ruser med gassen for å bidra med litt ekstra diesel for miljøet, barnlig og uten skam. Men jeg må følge køen, og lytte til de formanende trafikkmeldingene. Nå står køen helt stille, trafikkens blodpropp. Jeg ruser motoren igjen, som et slag i lufta.

 

Kan man spenne en høyere himmel over slike hverdagsopplevelser?

Det har blitt for få frihetsgrader og for mye sikkerhet i vårt vestlige overflodssamfunn. Vi sitter fast, er i kø. Selv ungdomsopprør innordner seg. Rånerene får sin tumleplass. Eldrebølger blir langstrakte dønninger. Selv en tsunami er ufarlig på dypt sosialt vann.

 

Anarkisten i meg er i ferd med å våkne fra sin Tornerose dvale. Pass på!

 

Husk det tibetanske ordtak: learn the rules, then break some.

Men de hadde også: remember, call your mom.

Lasse 2019

 

Dikt:

Jeg vil ikke være en gammel mann

Jeg vil tenne de unges hjerter

og jeg vet det går an

 

Jeg vil ikke være en moralist

men bryte grenser, gi glede

Jeg vet det vil gå til sist

 

Jeg vil ikke stoppe tidens gang

med tro eller tungetale

men synge min egen svanesang

 

Jeg vil ikke ende som bitteliten

der alder og ungdom møtes

bedre å lande tilfreds men sliten

 

 

To visdomssetninger:

1 jeg har mine forbudte øyeblikk i livet

som ennå gløder som gode minner.

2 Diagnose er vår tids demon

Gener er livets gud

… fold fingrene rundt ditt flir.

Maleriene under er dels en ansiktsfantasi, dels en kollage om is-saging for 150 år siden i Asker … Er del av tunelldekorasjonene på Holmen.

1 thought on “Luke 10 – Lasses julekalender 2019: Trafikk og etikk”

  1. Avatar

    Her bommer du stykt Lasse – etter min mening. Trafikk og musikk var et svært populært og nyttig program i trafikksikkerheten tjeneste. Ingen er perfekte trafikanter!! Litt moralisering er heller ikke til skade i trafikken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top