Lasses motstrøm julekalender – luke 11: i dag er tema: skøyter

Lasses motstrøm julekalender – luke 11

I dag er tema: skøyter

Ja, jeg slipper ikke unna min fortid som elite skøyteløper og profesjonell kropp gjennom 20 år.  Nå i koronaens tid kommer idrett i en merkelig skvis. Det gjelder både masseidrett og eliteidrett – både trim og underholdningsidrett. Jeg mener det legges alt for store bånd på disse aktivitetene, spesielt fordi nesten ingen under 50 år blir alvorlig koronasyke selv om de blir smittet.

Årets skøytesesong 20/21 er kort og godt avlyst!

Det vil si, rett før den «andre bølgen» klarte ivrige Asker Skøyteklubb å arrangere skøyte NM – men de måtte flytte det til Vikingskipet på Hamar. Jeg ble invitert med som stevnelege. For tomme tribuner og med streng avstand var det likevel en fantastisk indre stemning, som et opprør mot okkupanter i en krig. Det ble inspirasjonen til diktet under. Jeg fikk også lurt meg til noen runder på isen i Vikingskipet – en fantastisk følelse!

 

NM skøyter 2020

Jeg går rundt og rundt

i Vikingskipet

på tribunekanten, tenker

her har mange kjempet

i sirkel i sekundstrid.

 

Nå i koronaens tid

står tribunestolene

med ryggen til

 

men isen

er like glatt og hard.

Tiden telles ennå i tusendeler.

Løperne legger all kraft i skyvene

vet at det står om karrierelivet.

 

Tomme tribuner tar ekko-bølgen

men storskjermer og TV smiler

trøster: det blir snart som før.

Det blir snart som før.

 

Kan jeg få ta med navn på mange lovende norske skøyteløpere på NM 20 i Vikingskipet:

Håvard H Lorenzen, Allan Johansson, Henrik Rukke, Simen Kroken, Pål M Kristensen, Peder Kongshaug, Sander og Kasper Tveter, Bjørn Magnussen, Sigurd Henriksen, Odin Farstad, Hallgeir Engebråten, Allan Dahl (Sverre L. Pedersen sto over, men må selvsagt regnes med framover). Av jentene: Ragne Wiklund, Ida Njåtun, Sofie K Haugen, Julie Nistad, Martine Ripsrud

Dette er en stor samlet muskelmasse for norsk skøytesport!

Jeg har med ganske mange skøytemalerier og tegninger. Der har jeg gjort mye, har bevegelsen dypt i kropp og sinn. Jan Erik Vold har satt publikums følelser for skøyter inn i poesi. Jeg forsøker å bringe utøverens følelser og bevegelse inn i maleriet.

Disse skøytemaleriene gir forskjellig uttrykk – den ene er en gipsstatue i hel kroppsstørrelse som henger på Frogner stadion. Øverst er Koss foran Vikingskipet

4 thoughts on “Lasses motstrøm julekalender – luke 11: i dag er tema: skøyter”

  1. Avatar

    Flotte tegninger Lasse, men eit relevant spørsmål: Kva er det du veit om koronaen som lege som legane i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ikkje veit ?
    Mvh Hans Håvåg, turdeltaker i Russland.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top