Lasses julekalender luke 19: Demokratisme
Vi blir i media overrislet med krig konflikt og mangel på demokrati i verden. Men er det verre nå enn før, og hva ønsker vi egentlig – utover det naive. En liten fordypning:
Hva er Demokrati? Det er forskjellige varianter av folkestyre, aksjonsmakt, ytringsfrihet, respekt for mindretall, minoriteter, rettssikkerhet, marked, fagforeninger, almen utdanning, kultur og tradisjon – alle disse elementer som inngår i «demokrati», i tillegg til det formelle med stemmerett og nasjonalforsamling.
Poenget er – demokrati er så mye mer enn valgsystem og nasjonalforsamling. Alle vet det, og at vi har svært forskjellig makt i samfunnet. Men, skal vi, ideelt sett, ha helt lik makt? Neppe fornuftig eller mulig. For å dyrke likhets illusjonen har FN skapt begrepene menneskeverd og menneskerettigheter. Men det er ikke alle Soria Moria vi skal nå, bare gå mot. Dessuten, bør vi ikke legge til side individualismen for det kollektive fellesskap? Og har demokratisk flertall alltid rett? Nei. Opprør er framtid. Så vi har malt oss inn i et hjørne.
For i stedet å gripe dagens virkelighet i luggen: har Kina mindre demokrati enn USA? Du svarer sikkert ja, men tenk etter. Begge er toppstyrte, begge har store «mangler». Jeg har i sommer syklet gjennom Kina og sugd inn svært direkte inntrykk, se en tidligere «luke». Uten tvil er folkets mening den største makt, også i Kina, gjennom nettet og gjennom valg til partiet. Kommer man i stor utakt med folket, vippes man raskt av pidestallen. Men de holder orden med hardere klype enn vi liker, kanskje nødvendig for å bevare landet samlet.
På den annen side har vi USA – ja, jeg trenger ikke oppsummere pluss og minus der, media flommer over, men stiller spørsmålet: Ville jeg som vanlig borger helst bodd i Kina eller USA? Svaret mitt er helt klinkende klart. Ditt?
Dikt om demokrati:
Fake News, ekkokamre, AI og demokrati
nasjonalsang og hymner, vi stemmer i
for vi er i en ny opplysningstid
Det startet en gang med en lykt for å lese
nå går vi den smale digitale sti
dit de mektige vil, og de peker nese.
Drister meg til å supplere også denne ang med et lydspor der jeg prøver meg på engelsk:
Together: hør på www.efskind.com/lenker og velg nr 54
Tar med to illustrasjoner fra land som strever med demokrati og utvikling:
Her to kvinner på farefullvandring mellom piggtråd i Sudan: