lasses julekalender luke 16: teknologi og politikk

  • Luke 16: Teknologi og politikk

Den indre drivkraft i all politikk er teknologi og vitenskap. Bil, fly, båt, mobil, internett, AI, nye våpen. Vi er vår egen Sareptas krukke. Men hva er årsak og hva er virkning. Selvsagt, god politikk gir fornuftig teknologi, som igjen påvirker politikken fordi det påvirker oss mennesker. Det fikles inn i hverandre i dialektisk samspill og optimisme.

 

Før var «naturen» en viktigere forutsetning for teknologisk utvikling, slik K. Tveit hevder at vann-veiene i England ga grunnlaget for den industrielle revolusjon. Nå er utviklingen «globalisert». Menneskets mulighet og kraft har aldri vært større enn i dag, og sannhet aldri vært mer relativ. Sky is not the limit. Sagt på en annen måte: Musk er like politisk mektig som Biden, men de har hver sin rolle.

 

Den store utfordringen er å forene dette med det gode liv og naturen. Jeg tror vi kan klare det. Men fallhøydene har blitt store. Det er ikke bare atombomber som kan knekke oss. Som i eventyret kan vi straffes av overmot. Shakespeare sa det slik: ikke høyden, men avgrunnen skremmer.

 

Illustrasjoner:

Hovedbildet er et maleri som symboliserer «flokken» og samhold, med barnet i senter. Under er teknologi som har krasjet, egentlig utsnitt fra et flystyrt, der døden rir over. Til ære for teknologi og viten tar jeg med en dobbel-tegning med gigantene Einstein og Hawking. Legg merke til at deres viktigste formler er skrevet inn.

1 thought on “lasses julekalender luke 16: teknologi og politikk”

  1. Veldig bra Lasse. Jeg var nå bekymret for at hver luke vi åpnet i kallenderen nå skulle være et nytt varsel om at du er kommunist. Totalt uintressant for oss som liker dine malerier og mange av dine kommentarer. Heldigvis gikk du ikke i fellen igjen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top