Lasses julekalender luke 15: Venstrevridd, hva er det?

  • Luke 15: Venstrevridd, hva er det?

Min definisjon: venstrevridd er å sette humanisme og likeverdig fordeling foran konkurranse og produksjon. Men metodene kan være mange, avhengig av teknologi og kultur. Indirekte setter det også miljø foran produksjon.

 

Det er spennende å gå tilbake til den franske revolusjon der begrepet venstre oppsto, og Napoleon-tiden som fulgte. Napoleon var ikke bare hærfører, men en kultur-nerd som med sverd videreførte mye av revolusjonens ide. Dessuten var han opptatt av «moderne» teknologi, var en realist. Hans replikk i møte med diktergigant Goethe i 1808 sier mye. Goethe var opptatt av skjebnens tilfeldige spill med mennesket. Men Napoleons svar var: politikk er skjebnen.

 

Jeg tror heller ikke på den tilfeldige skjebne, men at vi kan styre utviklingen gjennom kamp og politikk, og i alt fra det nære til det globale. Jeg er altså mer på linjen med Napoleon. Og vi bør erfare, som han, at det ikke lønner seg å tukte Russland.

 

Ja, dette er komplisert. Kapitalisme, sosialisme, anarki, diktatur, Gud g Satan er alle ingredienser og krydder i menneskets store sorte politiske gryte. Men skal det bli velsmakende må kokken være venstrevridd. Tenk over den!

Illustrasjoner:

Hovedbildet over er fra en klassisk 30-talls plakat fra arbeiderbevegelsen, der man skulle knuse alle våpen (pasifisme), mens jeg har i Photoshop manipulert den med flammer og skapt aktualitet til vår tid, har “venstrevridd” den. 

Ellers tar jeg med en akvarell med jorden som smiler skjevt til mennesket og dessuten en tegning der teksten holdes opp for mennesket, fri tolkning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top