Lasses julekalender – Luke 12: Idrett er politikk.

  • Luke 12: Idrett er politikk.

Jeg har drevet mye med begge deler. Det er mye politikk i idrett, og mange politikk-redde. Det er storpolitikk og nærpolitikk. Idrett rommer alt fra folkehelse til skadelig elite. Alt fra frivillighet til grådighet. Alt fra underholdning til bedrag. Alt fra kroppsbygging til skader.

Jeg skrev i min kjendistid idrettsromanen Trylleringen som et kampskrift mot kommers. Kommers har siden fått stadig sterkere kloa i idretten. Kongsberg Våpen sponser skøyter. Saudiere suger i seg fotball. Kommersielle mediegiganter dirigerer hva vi får se og må betale. Vi har blitt det romerske gladiator-publikum.

Idrettseliten håver inn milliarder, mens grunnplanet driver dugnad og frivillighet. Haaland tjener en million daglig. Før idretten har ordnet opp i egen urett blir det derfor umoralsk ensidig å kreve mer av det offentlige til idrett.

Elitetenkning kombinert med kommers truer alle felleskap. Idrett har beveget seg fra inkludering til masseproduksjon av tapere. Og hva med overdreven nasjonalisme og dop?

Hvor ble det av de gode forbilder? Trylleringenes herrer ler rått.

 

Illustrasjonene:

jeg har laget utrolig mange varianter skøyte tegninger og malerier. Mitt håp er å vise en bevegelse og rytme som for meg kommer fra margen. Jeg har vært i 20 år en profesjonell idrettskropp. Samtidig tar jeg med en «plakat» med mange idretter, som jeg malte til Asker Idrettsråd der de baler med de inkluderende sider av idrett.

1 thought on “Lasses julekalender – Luke 12: Idrett er politikk.”

  1. Igjen treffer du dessverre midt i blinken med dine betraktninger. Kommersialiseringen av idretten har kommet alt for langt. Det eneste som kan redde den fra videre ødeleggelse, som jeg ikke har noe tro på , er at tv-seere og tribuneslitere slutter å betale for å se på arrangementene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top