Lasses julekalender 22 – luke og elefant 16: Rus

Gårsdagens elefant var om naturens hormonelle rus. I dag er det og vår kunstige rus …

Lasses julekalender 22 – luke og elefant 16: Rus

Det er nyttig å tenke seg to hovedtyper av rus-innvirkning: for glede og ekstase – eller for smerte og angst.

Alle kulturer, alle tider har tillatt og stimulert rus. Alltid har det vært både en gave og en gift. Mange tradisjonelle kulturer har kult og kunst knyttet til rus. Det er en hårfin balanse, lett å falle. Hvordan takler vi rus, som person og som samfunn? Det sies: drikk for din glede, ikke for din sorg.

 

Tablettenes nemesis. Vi kjenner problemene rundt storindustri og tabletter, mafiametoder med stoff og narko. Men vi kan ikke skylde bare på dem. Jeg har ingen fullgod løsning, men føler det går gal vei, også i det «lovlige» tablett forbruket. Vi er for liberale med oss selv, for snillistiske med misbruket. Vi skjuler vårt egenansvar bak diagnoser som f.eks. posttraumatisk stress syndrom. Vi er for ivrige til å drukne en kronisk smerte i tabletter eller en sorg i stoff og alkohol. Alternativet finnes i din vilje og i medmennesker, i flokken. Den er der om du leter. Og et misbruk blir ikke mindre om det lovlig-gjøres. Husk det.

 

Ofte fører rus adferd etter en tid til uførhet og NAV kontakt. Her er det mye å ta tak i, fra humor til tragedie, fra medfølelse til forakt. Thomas Seltzer med «Trygdekontoret» i NRK har virkelig kastet lys i mange farger på den saken. NAV skandalen, hva var og er den? Der har jeg et litt avvikende syn. Jeg kan forstå det norske standpunkt at man som arbeidssøker med dagpenger bør være i nærheten om det kommer jobb tilbud, i alle fall ikke sitte på en bar i Spania. EØS reglene ville det annerledes. Mange som dro utenlands mens de var arbeidssøkende må ha visst at de brøt reglene slik NAV den gang tolket dem. Derfor viser dette hvor vanskelig det er å tilpasse seg et stort europeisk marked. Men hva er rett; er det alltid det juridiske? Vi må anerkjenne begge perspektiver som legitime, uten for mye kald juss og skandale. Den satt i sikringsboksen.

 

Diktet (tre små):

     Vi vet ikke når

     de virkelig harde tidene kommer.

     Plutselig er de der.

     Ekspertene har tatt feil

     nok en gang.

*

Mange taler om kjærlighet

men få har holdt det i sin hånd.

Mange taler om livet

men få lar det leve ut i seg.

Mange taler om døden

men få tør å snu seg om

 

*

Hva har mening utover øyeblikket

en form, et ord, en tone?

Dessverre, jeg vet slett ikke

og nuet kan ingen klone

 

Hva kan jeg skape som holder

et landskap, en sjel, et liv?

Min evne, mine lille roller

de gjør forskjell, eller er jeg naiv?

 

og maleriene/tegningene er også berusende, eller … nederst hun som måtte spille annenfiolin ..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top