Lasses julekalender 22 – luke og elefant 10: psykiatrien

Lasses julekalender 22 – luke og elefant 10: psykiatrien

 

De medisinske fagekspertenes vesir er «diagnosen». Men husk, du er ikke en diagnose, uansett hva doktoren sier. Diagnose er menneskeskapte begrep som i beste fall er grunnlag for en behandling. Det misbrukes alt for lett, for eksempel, det sies … han er psykopat, hun er hysteriker, Elton Musk har Asperger syndrom. Det må i så fall være en gull-Asperger! Ennå verre, naturlige svingninger av humør og psyke blåses opp i media med tvilsomme diagnoser og statistikk.

Så langt diagnoser. En annen tung elefant i psykiatri er «metoden». Sannheten er at ingen metode virker godt, eller, nesten alle like dårlig. Det er hjelpeløst å ligge på Freuds sofa eller blottlegge seg i gruppeterapi eller adferdsterapi.  NRK programmet «Folkeopplysningen» har begrunnet og sannsynliggjort denne katastrofale erkjennelsen. Da hjelper det lite å pumpe stadig mer penger til psykiatrien.

Likevel vet vi hvor viktig det er å ta vare på noen i nød. Grunnlinjen i all omsorg er empati. Samtidig må vi stille krav om egenansvar til både de som hjelper og de vi skal hjelpe. Man kan ikke bare skylde på tidligere traumer eller på samfunnet. Jeg vet det ikke er populært å si, men min erfaring er at vi har mange bortskjemte stakkarer som psykiatriske pasienter. De bebreider alle andre enn seg selv, mens millionene ruller i bortkastet behandling og omsorg.

 

Du spør meg, hva så? Jeg har ingen quickfix. Å sette stadig flere diagnoser og skrive ut stadig sterkere tabletter er i alle fall ingen god vei å gå. Du må alliere deg med «flokken din» og finne et ståsted som kan holde.

Dikt:

 

Jeg kan ikke sove,

kan ikke våkne,

ikke bryte ut,

ikke bryte sammen,

jeg legger meg ikke,

reiser meg ikke.

For første gang

tikker livet som en bombe,

tidsinnstilt.

 

Dikt2:

Et vers av Jan Erik Vold

er omtrent slik:

Vi sees, sa hun

og det var det siste han hørte.

 

Jeg husker et Hemingway-sitat:

Baby shoes, for sale, never worn.

 

La meg bidra med mitt:

Jeg elsker deg, sa hun

og hatet ham resten av livet.

Det er mye diagnose og psyke man kan legge inn i disse bildene …

2 thoughts on “Lasses julekalender 22 – luke og elefant 10: psykiatrien”

  1. Torhild Hellstrøm

    Mye enig i det du skriver. Likevel synes jeg Folkeopplysningen var sykt i seg selv med en blanding av humbug metoder og uten spor av det du etterlyser. Et meget skjevt bilde ble presentert for oss. Behandling av mennesker med psykiske problemer handler mye om omsorg, empati, ansvar og vilje hos den som opplever problemene. Behandling kan bli til det verre eller til det bedre. De fleste som har jobbet en stund som behandlere vet at medisiner ikke virker på psykiske vansker mange kan oppleve. Placebo virker bedre. Mye forskning viser at slikt er det. Psykiske lidelser er noe annet og mer dyptgripende. Det ble heldigvis ikke omtalt i Folkeopplysningen.

  2. Terje Kolbjørnsen

    Hei Lasse. Tusen takk, flotte tegninger som gir mye ettertanke, dikt og ord som får tankene til å flyte. Du er en stor inspirasjon for meg, ikke det at jeg gjør det samme som deg, nei, de evnene har jeg ikke. Kanskje jeg har andre kvaliteter. Det er vel slik at på den måten utfyller vi mennesker hverandre. Dine verdier å holdninger kjenner jeg at jeg stiller meg bak. Tenker på turen vi hadde sammen i Aserbajdsjan og Georgia. Jeg har hatt en del turer etter det. Er du på sykkelen nå? Sykkelhilsen fra Terje Kolbjørnsen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top