Lasses julekalender 2022 – luke og elefant 20: Russland

Denne gang også med nytt lydspor – se link nederst

Lasses julekalender 2022 – luke og elefant 20: Russland

Alle i Norge er mot Russlands invasjon i Ukraina, også jeg. Russland er virkelig elefanten i den globale glassbutikken. Men forstår vi hvorfor elefanten føler seg stadig mer truet av vestlig kapitalisme og kultur? Og forstår vi hvorfor folket der ikke kjøper alle våre argumenter? Tror vi at de bare er lurt av propaganda? Ta f.eks. det hellige vestlige prinsipp om at riksgrenser skal respekteres. Men hvem har de siste 70 år stadig invadert land og medvirket til å kaste regimer – jo, «oss». Der slår vi Russland klart. Derfor, de kjøper ikke vår prektighet, uansett hva Stoltenberg sier.

Ser vi på Europa kartet etter 2. verdenskrig, har vesten spist seg stadig nærmere Russland. Hvorfor? Fordi vestlig kapitalisme er mer effektiv enn både den gamle russer-kommunisme og den nye vulgære oligark kapitalisme. Slik sett kan vi bare la det fortsette, og «may the best man win». Men også vesten utvikler seg i autoritær «nasjonal-sosialistisk» retning. Hva skjer med NATO om et par år når Trump eller hans like vinner i USA?  Vi må samles om et sterkt Europa. Det er tross alt den beste løsning blant realistiske alternativer. NATO er en dinosaur fra 2. verdenskrig. Selv om dinosaurene i sin tid ble til fugler, blir aldri NATO til en fredsdue.

 

Jeg er derfor forsiktig både med å heie på «venner» eller demonisere «fiender». Det burde Norge også være.

I gamle dager var det noe som het nøytralitet, og noe var «den tredje vei». En riktig, men vanskeligere strategi er diplomati og å organisere «folk til folk» for fred.

Russere blir demonisert av oss. Derved kan vi tillate oss å heie på mord og bombing. På den måten gjør vi oss ikke bedre enn dem. Partiet Venstre og lederinnen der er et skrekkeksempel. Er det noen som synes synd også på de russiske soldatene? Lidelsene og savnene er sikkert store, også der.

 

Diktet: (og hør på lydfilen med dikt + jazz, se link under)

Putin får ingen angrepille

om han enn er svanger med død

Vel, vel, vi må passe oss her

at vi ikke i hatetes glød

blir like enøyde

som motparten er.

 

Våre sinn er kringsatt

av mørk materie

som i verdensrommets hvelv

Våre tanker er kringsatt av ideologi

som vil tvinge til fred med våpenmakt

Ok, la våpen få tale, men jeg vil likevel si

at i den aller siste akt

lager vi fred med empati

med en fellesskapsøkonomi.

 

Så, gi han angrepillen

åpne det tredje øyet

åpne for gass og energi

Om smerte ha hjerte

også for fienden.

Hør, om smerte ha hjerte

også for fienden.

 

Link under er til Dag Stiberg og mitt dikt om Putin og mer:

 

https://www.dropbox.com/s/6yfwelld3bu9kxb/Dikt%202%20Trilogi%20om%20krig.mp3?dl=0

maleriene taler denne gang virkelig for seg selv.

1 thought on “Lasses julekalender 2022 – luke og elefant 20: Russland”

  1. Ja, du tar opp et viktig aspekt i det at det blir best grunnlagt for dialog når flest mulige på begge (alle) sider forsøker å være objektive. Nøytralitetsbegrepet du er innom har jeg dessverre ingen tro på. Norge var «De allierte nøytrale» første gang «verden» barket sammen, og Svenskene var tydelig Nazivennlige den neste gangen. Objektivitet med tydelige holdninger til hva en står for tror jeg er viktig, samtidig som man må passe på å ikke bli for pragmatiske, med fare for å glemme menneskelig lidelse.
    Vesten har, mor tidligere lovnader, beveger seg østover, men det har jo ligget frivillighet og ønsker om å bli innlemmet. Det frie valg trumfer gamle kart/kort.
    Takk for fin tekst og dikt❤️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top