Lasses julekalender 18 blad 16

Dagens julekalender blad 16 består som vanlig av et maleri og et dikt, supplert med et ord for dagen. Dagens maleri kan være et hint om for mye nasjonalisme i idretten.

Dagens dikt er om å gå motstrøms, være kjerringa mot strømmen. Det trengs. 

Ord for dager nr 16: Fra StormP, en ordveksling: Det regner like mye på den urettferdige som på den rettferdige … ja, men i regelen går den urettferdige med den rettferdiges paraply.

Kommentar: Vi kommer ikke utenom ulikhet og privilegier – rik og fattig, rettferdig og urettferdig. Den absolutte humanisme er naturstridig, vil stoppe den biologiske seleksjon gjennom ulikhet. På den annen side, fellesskap og samhold gir styrke. De gule vestene i Frankrike i dag gir styrke. Brecht sier i et kjent dikt … vi kan ikke stoppe regnet, men vi kan gi en stakkar skjul for natten. Så ha en åpen dør, vær raus men stå rak, krev din rett. Gå gjerne motstrøms, slik diktet i dag antyder.

Politisk sett synes det umulig å oppnå rettferdighet. Alle som hittil har kjempet for rett har styrt med urett. Makt korrumperer. Populisme punkterer. Enkle løsninger duger ikke. Men enkle handlinger kan duge, som å gi noen ly for regnet. Enkle følelser kan også duge. Men om du gråter bør noen se det, ellers tørker tårene forgjeves.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top